Stop kybernásilí

Vero | 7.10.2015

Dobrý deň,
na sociálnej sieti som zverejnila pár osobných fotiek, ktoré boli zozbierané zo všelijakých akcií (oslavy, výlety, parties...) Keďže som si tento album dala pod svoj profil ani mi nenapadlo, že by som si mala nastavovať, kto si moje fotky može pozerať a čo s nimi robiť. Až do momentu, kedy sa moja fotka objavila na propagačných plagátoch na nejakú drum´n´bass párty v celom našom meste. Neviem, kto a kedy túto fotku použil ale je to pre mňa dosť nepríjemné a dosť som sa aj vystrašila, že niekto može s mojimi fotkami takto manipulovať. Viem, že som urobila chybu, keď som si svoj osobný album dostatočne neustrážila ale je nejaká možnosť sa v takejto situácii brániť? Ďakujem za vašu odpoveď.Vero

Odpověď:

Dobrý den,
rozšiřovat podobu člověka je podle § 85 občanského zákoníku možné jen s jeho svolením. Nezáleží na tom, kde a kým byly fotografie s podobou člověka zveřejněny. Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má podle § 82 odst. 1 OZ právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. Člověk, do jehož osobnostních práv bylo zasaženo, má kromě upuštění od jednání druhé osoby a odstranění následků, právo na náhradu vzniklé újmy, a to i v penězích.
Nejprve upozorněte pořadatele akce na protiprávnost jeho jednání a požadujte odstranění fotografií. Pokud Vám pořadatel nevyhoví, můžete na něho podat žalobu u soudu.

zpět



Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejte (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.