Stop kybernásilí

Kaninka | 28.1.2019

Dobrý den, 2 dny zpět jsem náhodou zjistila, že někdo bez mého vědomí založil profil na internetové seznamce, kde uvedl celé mé jméno a zveřejnil moji fotku i s mým dítětem, uvedl místo pobytu i můj skutečný věk. Tento profil je volně přístupný na netu při zadání mého jména. Někdo mě evidentně chce záměrně poškodit. Je nějaký možnost, jak se můžu bránit? Nejde mi jen o to, aby se profil zablokoval či zrušil, ale chci, aby byl pachatel dopaden. Tento neuvážený čin může poškodit nejen moji pracovní kariéru, ale hlavně také osobní život mé dcery. Lze pře IP adresu zjistit, kde profil vznikl? Předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

osoba, která založila na seznamce Váš profil, mohla svým jednáním spáchat trestný čin poškození cizích práv. Tento trestný čin spáchá ten, kdo jinému způsobí vážnou újmu na právech tím, že uvede někoho v omyl, nebo využije něčího omylu. Doporučuji, abyste si udělala printscreeny tohoto inzerátu jako důkaz a obrátila se na Policii ČR. Policii můžete sdělit i jména osob, které tohoto jednání podezříváte. Poté, co vytvoříte printsceeny fotografií a případně i poté, co se obrátíte na policii, požádejte poskytovatele služby o výmaz inzerátu. Zdůrazněte, že poškozenou je i Vaše dcera. Požádejte policii o to, aby Vás do jednoho měsíce od podání oznámení o inzerátu informovala o učiněných krocích. Co se týče IP adresy, její lokalizace se do určité míry dá zjistit, resp. informace takto získané by mohly policii blíže nasměrovat k pachateli.

Pokud budete mít další dotazy nebo nejasnosti, neváhejte se obrátit na naši telefonickou poradnu, která funguje v úterý 9.00 - 11.00 a v pátek 16.30 - 18.30 na čísle 774 913 350.

zpět



Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejte (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.